25.5.2018. 14:14
0
Trio fantastikus
Mekani keks, ukusna čokolada i pjenasta krema su tri razloga da ovu slasticu nazovemo upravo Trio fantastikus.
Sastojci:

kora:
125 g putera
250 gr šećera u prahu
100 ml mlijeka
400 g mljevenog keksa 
sok od 1 limuna 

tamni dio:
100 g čokolade 
4 kašike ulja

svjetli dio:
400 g šećera 
100 ml vode 
150 g putera
250 g mlijeka u prahu

Baš kao što i kuću gradimo iz temelja, tako je i ovu slasticu potrebno praviti od podloge, odnosno kore. Puter izrezan na kockice ostavite na sobnoj temperaturi, pa kad omekša umiksajte ga sa šećerom u prahu. Zatim ulijte mlijeko, pa nastavite miksati. Na kraju dodajte mljeveni keks i sok limuna pa rukama mijesite dok se smjesa ne sjedini. Smjesu, potom, ravnomjerno rasporedite po dnu tepsije ili kalupa, pa je rukama što više utisnite kako bi bila zbijena.

Što se tiče tamnog dijela najbolje bi bilo da koristite što kvalitetniju čokoladu sa što većim udjelom kakaa, ali poslužit će i čokolada za kuhanja, pa čak i mliječna čokolada. Rastopite je na slaboj vatri sa uljem, ali pazite da vam ne ključa. Kada se čokolada u potpunosti istopi i sjedini sa uljem, izlijte je preko podloge i ostavite u frižider oko sat vremena.

Za svjetli dio najprije na laganoj vatri rastopite šećer u vodi i kuhajte ga oko sedam minuta, pa skinite s vatre. U toplu agdu dodajte puter isjeckan na kockice, pa ga lagano mikserom umiksajte dok se sve ne sjedini. Zatim, postepeno dodajite mlijeko u prahu i miksajte dok ne dobijete glatku kremu. Svjetli dio prelijte po ostatku kolača tek kad se uvjerite da se čokolada fino stvrdnula, pa ga vratite u frižider na najmanje dva sata. Ohlađen kolač dodatno možete posuti sa kakaom ili čokoladom u prahu. Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.