Morski rakovi spadaju u gastronomske delicije, a najbitnije ih je dobro spremiti. Dobro poznati predstavnik su kozice, a ako ih pripremite po receptu Žarka Marića, onda se sigurno nećete pokajati!
Sastojci:
1 kg kozica
marinada:
100 ml maslinovog ulja
1 kašičica soli
1 kašičica curry praha
1 kašika zdrobljenog crvenog bibera
2 kašike svježeg peršuna
2 češnja bijelog luka
1 kašika marmelade (kajsija, mandarina, šipak)
Kao i kod svih drugih recepata s morskim plodovima dobro bi bilo da nabavite svježe kozice, ali ako to nije moguće, onda će i one smrznute poslužiti.
Najprije pripremite marinadu. U dubljoj i široj zdjeli pomiješajte što kvalitetnije maslinovo ulje, so, curry prah, crveni biber, svježi peršun, bijeli luk i malo marmelade ili džema po želji. Sve dobro izmiješajte i sa ovom marinadom prelijte kozice. Zatim, ponovo sve dobro izmiješajte kako bi marinada što bolje „obložila“ rakove. Sve stavite u zamrzivač na pola sata kako bi se marinada što duže zadržala na kozicama.
Marinirane kozice, potom, pažljivo redajte na drvene ražnjiće, koje ste prethodno pomastili, pa ih pržite na gril tavi. Vrlo je bitno da ih ne pržite predugo, jer će se osjetljivo meso kozica presušiti i izgubiti okus. Uz kozice poslužite grilovano povrće. U pripremi ove morske delicije Žarko je i ovoga puta imao pomoć svog prijatelja
Tefala!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.