Uglavnom ih pripremamo za doručak, ali zbog jednostavnosti pripreme ove uštipke možete poslužiti za večeru, ili kao posluženje za goste. Za vazdušasto i meko tijesto pobrinuo se Dr. Oetker kvasac.
Sastojci:
400 g glatkog brašna
200 ml mlake vode
1 vrećica
Dr. Oetker Kvasac
½ kašičice šećera
1 kašičica soli
ulje za prženje
U većoj i široj zdjeli pomiješajte najprije suhe sastojke. Dakle, brašno,
Dr. Oetker Kvasac, šećer i so. Zatim, lagano dodajite mlaku vodu i umijesite glatko tijesto. Pokrijte ga krpom ili prozirnom folijom i ostavite da nadolazi najmanje 30 minuta.
Tijesto, potom, na pobrašnjenoj površini razvaljajte na debljinu od 2-3 mm, pa ga oštrim nožem izrežite na rombove. Zagrijte veću količinu ulja, pa uštipke pržite oko jedne minute sa svake strane.
Uštipke možete poslužiti uz mladi sir pomiješan sa pavlakom, kajmak, suho meso i marmeladu.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.