11.6.2018. 12:26
0
Šarena almasija
Almasija spada u recepte koji su skoro pa u potpunosti pali u zaborav, ali Žarko Marić će vas, uz pomoć Dr. Oetkera, podsjetiti na ovaj tradicionalni desert.
Sastojci:

1 l vode
500 g šećera
1 vrećica Dr. Oetker Vanilin šećer
1 vrećica Dr. Oetker Goveđa želatina mljevena
1 pakovanje Dr. Oetker boja za kolače crvena
200 g jagoda

Ako hoćete da napravite nešto što većina ljudi nikada nije vidjela, a još manje je onih koji su imali priliku je probati, onda je šarena almasija, bez sumnje, pravi izbor. Riječ je o tradicionalnom desertu, odnosno zahladi, koji se servira na kraju objeda. 

Zagrijte vodu do ključanja, dodajte šećer, vanilin šećer i limunov sok, i na kraju Dr. Oetker goveđu želatinu. Polako miješajte na laganoj vatri.

Kada se smjesa počne zgušnjavati skinite je s vatre. Toplu almasiju najprije procijedite kroz gazu, ili pamučnu krpu, pa jednu polovinu sipajte u zdjelice (za puding, sladoled). Tekućinu sipajte do pola zdjelice. Po almasiji poredati svježe jagode i ostavite u frižider da se hladi.

U drugu polovinu almasije dodajte Dr. Oetker boju za kolače (po želji) i dobro izmiješajte, pa i nju ostavite da se ohladi. Potrebno je da almasija prenoći u frižideru kako biste dobili finu želatinastu masu. Obojenu almasiju isijecite na kockice, pa kockice poredajte po vrhu zdjelice u koje ste ubacili jagode.

Ova poslastica će vas svojim izgledom i okusom bar na kratko vratiti u neka starija vremena, kada se slastice nisu mogle kupiti u radnjama.

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.