27.6.2018. 10:40
0
Pletenica & pogača
Sa dizanim tijestom napravljenim po ovom receptu Žarka Marića možete praviti različite verzije ukusnih i izdašnih peciva. Žarko se okušao sa slatkom pletenicom i pogačom...
Sastojci:

kvas:
2 kesice instant kvasca 
250 ml mlijeka 
1 kašika šećera 
1 kašika brašna 

tijesto:
1100 g brašna
250 g putera 
100 ml mlijeka 
2 jaja 
2 žumanca 
250 g šećera
3 kesice vanilin šećera 
1 prašak za pecivo 
2 kašičice soli 
180 g pavlake 
korica i sok 1 limuna 
korica i sok 1 naranče 
0,5 dl ruma 
7 kašika ulja 
1 jaje za premazivanje

Najprije napravite kvas kako biste dobili dizano tijesto. U toplom mlijeku pomiješajte kvasac, šećer i brašno, pa ostavite 10-15 minuta na toplom.

Dok kvasac nadolazi, mikserom pjenasto utucite jaja, žumanca i šećer. U tu smjesu dodajte pola putera kojeg ste držali na sobnoj temperaturi, pa ga sjedinite s ostatkom smjese.

U drugoj zdjeli pomiješajte pavlaku, koricu i sok limuna i narnače, te rum i so. Kad se svi sastojci sjedine ovu smjesu umiješajte u jaja. Drugu polovinu putera rastopite u mlijeku, pa i to dodajte u smjesu od jaja i sve dobro izmiješajte. 

Zatim, polagano dodajite 1 kg brašna i miješajte. Na kraju dodajte smjesu s kvascem i umijesite glatko tijesto. Kada se tijesto počne odvajati od ruba zdjele, pokrijte ga prozirnom folijom i ostavite na toplom da se udvostruči.

U nadošlo tijesto dodajte ulje, te još 100 grama brašna koje ste pomiješali s praškom za pecivom, pa tijesto premijesite i ostavite da nadolazi oko 2-3 sata.

Od nadošlog tijesta odvojite 1/3, pa od toga napravite što sličnija tri prutića (valjka) od kojih ćete isplesti pletenicu. Pletenicu prebacite u tepsiju čije dno ste prekrili papirom za pečenje, pa je premažite razmućenim jajetom. Stavite je u zagrijanu rernu na 170 stepeni i pecite oko 40 minuta.

Od ostatka tijesta oblikujte pogaču koju je potrebno oštrim nožem rasjeći po sredini. Pogaču također premažite razmućenim jajetom i ostavite je na toplom da još nadolazi prije pečenja. Nakon što ispečete pletenicu, pojačajte temperaturu na 180 stepeni i pogaču pecite otprilike oko 40 minuta, pazeći da se ne prepeče. Žarki je u pripremi ovog malo zahtjevnijeg recepta i ovoga puta pomogao Tefal!

Ova slatka peciva se odlično slažu uz slatki kajmak i pekmez.

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.