Kad pogača zamiriše kućom, teško da se išta može porediti s tim osjećajem. A ova, koju je napravio Žarko Marić, ne samo da miriše nego je i ukusna kao malo šta što ste probali do sad.
Sastojci:
2 šolje kukuruznog brašna
1 šolja griza
1 šolja brašna
1 kesica praška za pecivo
3 jaja
125 ml mlijeka
125 ml ulja
150 g suhog mesa
150 g sira po želji
150 g pureće šunke
150 g skuhanog špinata
so
Za početak stavite špinat da se kuha. Zatim, u većoj i dubljoj zdjeli pomiješajte kukuruzno i obično brašno, te pšenični griz i prašak za pecivo.
U drugoj zdjeli utucite jaja, pa im dodajte ulje i mlijeko i dobro umutite. Potom, u smjesu od jaja dodajte sitnije narezano suho meso, sir po želji (ovčiji bijeli, tvrdi žuti, fetu, itd.), te dio pureće šunke i soli po želji. Sve još jednom dobro izmiješajte.
Nakon toga, spojite „suhu“ i „mokru“ smjesu i miješajte dok ne dobijete gustu smjesu. Ukoliko vam je smjesa presuha, dodajte slobodno malo vode.
Pola smjese izlijte u tepsiju koju ste prethodno pomastili, pa po njoj rasporedite ostatak šunke i skuhani špinat. Sve prelijte sa ostatkom smjese za tijesto, poravnajte i stavite u rernu da se peče na 180 stepeni. Za gotovu pogaču potrebno je oko 40 minuta.
Toplu i mirisnu pogaču poslužite uz kiselo mlijeko. Dobar tek želi vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.