13.7.2018. 11:47
0
Sočni bataci s quinoa salatom
Kod pripreme piletine najvažnije je da meso na kraju bude sočno i mekano, a sa ovim receptom Žarka Marića dobit ćete savršeno spremljene batake i karabatake.
Sastojci:

1 kg bataka s karabatkom
4 češnja bijelog luka
1 kašika sjemenki korijandera
100 ml gustog jogurta
1 limun (korica i sok )
50 ml maslinovog ulja
so
biber

salata:

150 g quinoe
2 kašike maslinovog ulja 
2 stabljike mladog luka
2 mrkve
½ komorača
2 češnja bijelog luka
so
biber
mješavina začina

Za početak napravite jogurt marinadu koja će pomoći mesu da na kraju bude sočno i mekano. Sjemenke korijandera je najbolje usitniti u avanu (mužaru), a ako ne posjedujete takvo pomagalo, onda se možete, kao i Žarko, pomoći Tefal sjeckalicom. Dakle, u posudi od sjeckalice pomiješajte bijeli luk, sjemenke korijandera, koricu i sok jednog limuna, so, biber i maslinovo ulje, pa sve miksajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Aromatični umak pomiješajte sa gustim jogurtom, pa u to dodajte batake i karabatake i sve dobro izmiješajte rukama. Piletinu u jogurt marinadi ostavite najmanje sat vremena u frižideru.

Rernu zagrijte na 200 stepeni, a komade piletine rasporedite po tepsiji koju ste ranije pomastili. Piletinu pokrijte papirom za pečenje i pecite je oko 20 minuta. Nakon toga, meso izvadite iz rerne, sklonite papir i nastavite peći još 20-25 minuta, odnosno dok kožica piletine ne porumeni onako kako želite.

Dok piletina iz rerne počinje polako mirisati, pripremite zdravi i lagani prilog, salatu od quinoe. Quinoa ima visok nivo bjelančevina i smatra se dobrim izvorom svih esencijalnih aminokiselina, a bogata je i mineralima i vitaminima. Prije kuhanja quinou je potrebno dobro isprati pod jakim mlazom vode.

Za pripremu 150 g quinoe potrebno vam je oko 400 ml vode. Pomiješajte quinou i vodu i kad voda proključa, smanjite vatru pa kuhajte dok sva tečnost ne ispari (oko10-15 minuta).

U većoj tavi na maslinovom ulju prepržite mladi i bijeli luk, pa dodajte narendanu mrkvu i komorač. Začinite i dinstajte par minuta, pa dodajte skuhanu quinou i nastavite dinstati još 2-3 minute. 

Sočne batake i karabatake će upotpuniti quinoa salata, a sve možete dodatno preliti sa jogurtom i mladim lukom.

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Redakcija
T:
F:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.