Osim kao baza mnogim jelima, luk može biti i glavni junak jela. U to ćete se i sami uvjeriti kada probate hrskave prstenčiće koji mogu biti zanimljiv prilog, ili neobična meza.
Sastojci:
2 veće glavice luka
8 kašika brašna
4 kašike palente
1 kašičica instant kvasca
1 kašičica smeđeg šećera
1 kašičica soli
1 kašičica bibera
1 jaje
20 ml mlijeka
prezla
susam
ulje za prženje
umak:
3 kašike majoneze
1 kašika senfa
1 kašika kečapa
1 kašičica meda
1 kašičica chili sjemenki – ili svježa chili papričica
1 kašičica crvene paprike
1 kašičica bibera
1 kašičica soli
Luk ogulite pa ga isijecite na deblje ploške. Iz ploški razdvojite prstenčiće i potrudite se da ostanu čitavi. Ako želite luk možete blago posoliti.
U posebnoj posudi pomiješajte brašno, palentu, instant kvasac, so, šećer i biber, pa sve dobro izmiješajte. Zatim, u drugoj zdjeli izmiksajte jaje i mlijeko, pa ih dodajte smjesu od brašna i lagano sve izmiješajte dok ne dobijete gustu smjesu za pohovanje. Posebno pomiješajte prezlu i susam.
Zagrijte veću količinu ulja u tavi, pa kolutiće luka, najprije, umačite u smjesu za pohovanje, zatim u prezlu i susam te na kraju pažljivo stavljajte u tavu. Prstenčiće kratko pržite s obje strane, pa ih vadite na papirni ubrus.
Na kraju još pripremite pikantni umak. Pomiješajte majonezu, senf, kečap i med, pa dodajte mljevenu crvenu papriku, biber i so. Na kraju u umak umiješajte chili sjemenke ili sitno nasjeckanu chili papričicu, i dobro izmiješajte.
Hrskave prstenčiće luka umačite u sos i uživajte u još jednom zanimljivom i ukusnom
Tefal receptu!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.