31.7.2018. 11:36
0
Spakovana sirnica
Brojni su načini kako od tijesta napraviti, ne samo ukusno, nego i privlačno jelo. Spakovana sirnica je tako ugodna i oku, ali i našem stomaku ;)
Sastojci:

500 g brašna
20 g svježeg kvasca
1 šolja mlijeka
1 šolja vode
500 g svježeg sira
2 jaja
so
puter i ulje za premazivanje

Za početak kvasac pomiješajte sa malo šećera i toplog mlijeka i pustite ga da se aktivira. U većoj i dubljoj zdjeli brašno pomiješajte sa aktiviranim kvascem, pa dodajte mlako mlijeko i postepeno dodajite toplu vodu da vam tijesto ne bi bilo premekano.

Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto, pa ga ostavite oko 15 minuta da odmori. Potom, tijesto podijelite na pet manjih dijelova, pa svaki od njih razvaljajte na debljinu jufke. Što tanje, to bolje. Svaku jufku premažite sa mješavinom putera i ulja, pa jednu po jednu slažite u tepsiju u kojoj ćete peći sirnicu. Neka jufke budu većeg obima od same tepsije, kako biste na kraju mogli lijepo „upakovati“ pitu.

Iako je Žarko Marić, poslagao sve jufke, pa tek onda stavio nadjev, vi možete nakon što stavite dvije jufke rasporediti dio nadjeva, pa poslagati ostale jufke i na kraju staviti ostatak nadjeva. Koju god opciju odaberete, nećete se pogriješiti.

Za nadjev vam je potreban svježi ili mladi sir, koji je fino pomiješate sa jajima i posolite po želji. Nadjev stavite po sredini pite, i, potom, lagano jufke koje su ostale izvan tepsije počnite vraćati na nadjev. Prije pečenja, jufke premažite i s vana sa mješavinom putera i ulja, te sirnicu pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 10 minuta. Nakon toga, temperaturu smanjite na 180 C i nastavite peći oko 25 minuta. 

Uz ovu sirnicu poslužite paradajz salatu ili lukmiru. Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.