Crvena je boja vatre, energije, ljubavi, strasti... Upravo bi to mogao biti najkraći opis za ovo jelo koje je odlično za tople ljetnje dane.
Sastojci:
2 kašike maslinovog ulja
1 luk
2 mrkve
1 svježi paradajz
1 konzerva pelata
1,5 l povrtnog temeljca
100 g crvenog graha
100 g leblebija
50 g ječma
50 g crvene leće
70 g špageta
svježi peršun
so
biber
Za ljubitelje jela na kašiku i jela koja su bogata povrćem, ovo je idealan izbor. Pripremite veliku šerpu zagrijte maslinovo ulje, pa kratko prepržite luk i mrkvu. Zatim, dodajte svježi paradajz, te pelat iz konzerve. Sve malo pošećerite i dinstajte nekoliko minuta.
Uspite litar povrtnog temeljca, pa kada počne ključati dodajte ječam i crvenu leću. Pošto najčećešće leblebiju koristimo iz konzerve, kao i crveni grah, njih dodajemo pred kraj kuhanja, jer nema potrebe da ih predugo kuhate. Ako koristite sirovu leblebiju i grah, onda je najbolje da ih potopite u vodu i ostavite preko noći.
Kada ječam i leća omekšaju, u varivo dodajte leblebije i grah, te ostatak temeljca. Po potrebi dodajte soli i bibera, te izdašnu šaku svježeg peršuna. Na kraju ubacite špagete, ili neku drugu tjesteninu po želji, i kuhajte koliko je potrebno da pasta bude al dente.
Prilikom serviranja, u varivo možete dodati još svježeg peršuna i narendani parmezan.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.