S ljetom i vrućinama jelovnik se treba prilagoditi organizmu, pa je najbolje pripremati lagane obroke. Prijedlog za jedno takvo jelo je i povrtna couscous salata s mozzarellom.
Sastojci:
250 g couscousa
200 g graška
125 g mozzarelle
2 paradajza
2 mlada luka
1 kašika povrtnog temeljca
3 kašike ulja
3 kašike sirćeta
so
biber
svježa menta
Couscous prelijte vrelom vodom koju ste posolili po želji i ostavite 5-10 minuta. Ukoliko goristite svjež ili zamrznut grašak stavite ga da se kuha. Paradajaz isjeckajte na kockice, a mladi luk na sitne kolutiće.
U posebnoj šerpici skuhajte pola kocke, ili kašiku povrtnog temeljca sa 200 ml vode, pa u to dodajte ulje, sirće, te biber i so.
Mozzarellu isjeckajte na kockice, a svježu mentu fino usitnite.
Zatim, u većoj zdjeli pomiješajte grašak, paradajz, mladi luk i couscous, pa sve prelijte sa temeljcem. Ostavite sve da malo stoji kako bi couscous upio svu tekučinu, pa u salatu dodajte sir i mentu. Blago izmješajte i uživajte u laganim ljetnim zalogajima!
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.