Neki će reći kako je kuglof „suh“ i prilično bezukusan kolač, ali ovaj koji je sa kremom od vanilije napravio Žarko Marić je potpuno druga dimenzija ove popularne slastice.
Sastojci:
tijesto:
3 bjelanca
3 kašike šećera
1 kašičica vanilin šećera
100 g oštrog brašna
100 g kukuruznog brašna
1 kašičica praška za pecivo
80 g bijele čokolade
80 g putera
150 ml mlijeka
50 g kokosa
krema od vanilije:
4 kašike šećera
110 ml mlijeka
2 kašike pudinga od vanilije
3 žumanca
2 kašike mlijeka u prahu
2 kašičice vanilin šećera
1 pavlake
glazura:
100 g bijele čokolade
3 kašike ulja
posip:
50g kokosa
Pošto je kremi od vanilije potrebno da se ohladi, prije nego je budete koristili, onda je najbolje da ovaj recept započnete upravo sa pripremom ukusne kreme. Najprije zagrijte 80 ml mlijeka u koje je potrebno umiješati šećer i vanilin šećer. U posebnoj zdjelici dobro umutite žumanca i puding od vanilije, pa dodajte ostatak mlijeka i sve dobro umutite. Kada mlijeko sa šećerom proključa, smanjite vatru i postepeno, neprestano miješajući, dodajte smjesu od žumanaca. Nakon što se krema počne zgušnjavati, skinite je s vatre, pa u nju umiješajte pavlaku. Kremu po površini prekrijte prozirnom folijom, pa ostavite u frižider da se ohladi.
Za to vrijeme, pripremite tijesto. Bijelu čokoladu s puterom rastopite na pari i ostavite sa strane. U većoj zdjeli mikserom izmiješajte bjelanca dok ne dobijete čvrst snijeg, pa dodajte šećer i vanilin šećer. Nastavite miksati na manjoj brzini, pa dodajite brašno, zatim kukuruzno brašno, i na kraju prašak za pecivo.
Potom, u tu smjesu dodajte bijelu čokoladu koju ste prethodno rastopili, kokos i mlijeko, pa miksajte dok ne dobijete gustu kremu.
Kalup za kuglof premažite rastopljenim puterom, pa u njega izlijte trećinu smjese za tijesto i pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta. Ohlađenu kremu od vanilije prebacite u špric za šlag (ili u kesicu za zamrzivač kojoj ćete odsjeći jedan ćošak), pa iz njega kremu sipajte po tijestu pazeći da krema ne dodiruje kalup. Zatim, preko kreme izlijte ostatak smjese za tijesto, pa kuglof vratite u rernu i pecite još nekih 40 minuta.
Kolač ostavite da se malo ohladi, pa ga tek onda pažljivo izvadite iz kalupa. Na kraju pripremite jednostavnu glazuru od bijele čokolade koju ćete rastopiti u malo ulja, pa dok je topla prelijte je preko kuglofa. Sve pospite sa još kokosa i ostavite da se u potpunosti ohladi. U pripremi ovog malo zahtjevnijeg recepta, Žarki je posao umnogome olakšao njegov dobri prijatelj
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.