Mekani komadi mesa u preukusnom sosu, učinili su od gulaša popularno jelo koje prija tokom cijele godine. Recepata je mnogo, a gulaš koji je pripremio Žarko Marić je rađen po recepturi iz Slavonije.
Sastojci:
600 g junećeg buta
500 ml paradajz sosa
2 luka
3 češnjana bijelog luka
3 kašike ulja
biber
so
mješavina začina
lovorov list
crvena paprika
peršun
50 g prezle
Luk i bijeli luk usitnite, pa ga propržite na ulju. Meso nije potrebno previše sitniti, pa ga izrežite na komade veličine zalogaja. Dodajte junetinu u omekšali luk, pa posolite i dobro izmiješajte. Kada meso pusti tečnost, dodajte ostatak začina: biber, mješavinu začina i crvenu papriku. Dinstajte nekoliko minuta, pa sve prelijte sa paradajz sosom, pa dodajte lovorov list i sitno nasjeckan svježi peršun.
Kada smjesa proključa, dodajte toliko vode da svo meso bude prekriveno. Smanjite vatru i kuhajte najmanje 40 minuta. Povremeno promiješajte, i po potrebi dodajite pomalo vode. Ako hoćete da imate fino gust saft, pred kraj kuhanja, u gulaš umiješajte prezlu, poklopite i skinite s vatre.
Uz ovo tradicionalno varivo odlično se slaže krompir pire, riža ili rezanci.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.