Ono što tjesteninu učini jelom kojem je teško odoljeti jeste bogati i ukusni prilog ili umak, zbog čega mu je potrebno posvetiti posebnu pažnju. Kombinacija fino skuhanih špageta sa sočnim povrćem zapečenim u rerni je neodoljiv ljetni obrok!
Sastojci:
200 g špageta
180 g patlidžana
100 g tikvice
300 g cherry paradajza
½ luka
20 ml maslinovog ulja
100 g feta sira
biber
so
mješavina začina
bosiljak
Ljeto je period kada možemo uživati u raznovrsnom svježem povrću. Patlidžan isjeckajte na kockice, malo posolite i ostavite sa strane. Tikvice i luk također isjecite na kockice, a cherry paradajz samo prepolovite.
U veću tepsiju, kojoj ste dno premazali maslinovim uljem, rasporedite tikvice i luk. Kockice patlidžana, nakon što otpuste sok, posušite papirnim ubrusom, pa ih dodajte tikvicama. Po vrhu poslažite paradajz, posolite, pobiberite, dodajte mješavinu začina i svježi bosiljak, pa prekrijte papirom za pečenje koji ste prethodno malo pokvasili kako bi se lakše priljubio uz tepsiju.
Povrće stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 20 minuta. Zatim, uklonite papir, pojačajte na 220 stepeni i pecite još otprilike 15 minuta.
Pred kraj pečenja povrća, skuhajte špagete al dente. Servirajte tako što ćete u tanjur najprije staviti špagete, pa po njima stavite zapečeno povrće i komadiće feta sira, pa sve prelijte sa još maslinovog ulja. Po želji možete ubaciti i poneku maslinu ili kapare ;) Dobar tek, želi vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.