Otkako se domogao Tefal OptiGrilla Žarko Marić sve češće „potpali“ roštilj u kuhinji, a ovoga puta odlučio se za pripremu medenih ražnjića. Mljac!
Sastojci:
500 g telećeg filea
250 g gljiva
1 crvena paprika
1 ljubičasti luk
50 ml meda
50 ml soja sosa
1 kašika vinskog sirćeta
5 češnjeva bijelog luka
U posebnoj zdjelici potrebno je dobro izmiješati med, soja sos, sirće i sitno nasjeckan bijeli luk. Meso treba isjeći na kocke prilično iste debljine, kako bi se prilikom pečenja podjednako ispržilo. Kocke mesa ubacite u sos i ostavite ih najmanje 15 minuta.
Za to vrijeme, gljive odvojite od stabljike, a papriku i luk isijecite na kocke koje će odgovarati oblikom kockama mesa.
Štapiće za ražnjice premažite sa sosom u kojem je stajalo meso, pa redajte najprije luk, zatim meso, pa papriku, te na kraju gljivu. Redajte namirnice dok ne popunite ražnjić.
Kada ste napravili sve ražnjiće, upalite
Tefal OptiGrill, izaberite program za manuelno biranje temperature, nauljite gril ploče i sačekajte da boja na indikatoru temperature postane ljubičasta. Tada je vrijeme da svoje ražnjiće stavite na pečenje, poklopite OptiGrill i sačekate oko 8 minuta.
Dok se ražnjići peku, ostatak sosa u kojem ste marinirali meso zagrijavajte na vatri, neprestano miješajući dok ne provri. Kada ražnjiće izvadite na tanjur, dodatno ih premažite zagrijanim sosom. Prijatno!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.