Za sve one koji vole lazanje, a nisu ih nikad sami pravili, stiže najjednostavniji recept za ovu talijansku deliciju, poslije kojeg vam restoranske lazanje neće više pasti na pamet!
Sastojci:
500 g lazanja
250 g žutog sira
umak:
1 kg faširanog mesa
250 ml paradajz sosa
3 kašike ulja
1 luk
2 mrkve
lovorov list
mješavina začina
biber
muškatni oraščić
bosiljak
kadulja
bešamel:
125 g putera
6 kašika brašna
1 l mlijeka
muškatni oraščić
Lazanje nije potrebno kuhati. Prije nego počnete pripremu sosa, samo ih izvadite iz pakovanja i ostavite na sobnoj temperaturi.
A onda, napravite sočni umak. Na ulju kratko prepržite sitno nasjeckan luk i narendanu mrkvu, pa dodajte faširano meso. Sve dobro izmiješajte pa začinite sa mješavinom začina, biberom, muškatnim oraščićem, bosiljkom i kaduljom (žalfijom). Ako nemate svježi bosiljak i kadulju, poslužit će i sušeni. Kratko krčkajte, pa sve prelijte sa paradajz sosom. Ubacite lovorov list, promiješajte i krčkajte oko 20 minuta. Ako vam je umak pregust slobodno dodajte tople vode.
Dok se umak krčka, imate vremena napraviti i bešamel sos. Rastopite puter, pa kad počne cvrčati dodajte brašno neprestano miješajući kako vam se ne bi stvorile grudvice. Kad se puter i brašno fino povežu sve lagano zalijte sa vrućim mlijekom i miješajte dok ne dobijete finu kremu. Na kraju dodajte muškatni oraščić.
Nakon toga, možete se posvetiti slaganju lazanja. Dno tepsije, ili vatrostalne zdjele u kojoj ćete peći jelo premažite sa bešamel sosom. Potom, stavite red lazanja, a po njima stavite dio mesnog umaka. Na umak rasporedite narendani žuti sir, pa prelijte bešamelom. Postupak ponavljajte dok imate namirnica, a bitno je da na kraju, odnosno po vrhu lazanja bude sir.
Pecite ih u rerni na 200 stepeni oko pola sata, odnosno dok sir na vrhu fino ne porumeni. Lazanje ostavite 15-20 minuta da miruju, pa ih tek onda sijecite i vadite iz tepsije.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.