A sad nešto potpuno drugačije! Čokoladni nadjev umotan u mekano tijesto ne ostavlja nikoga ravnodušnim, a tepsija „pukne“ dok si rekao keks!
Sastojci:
tijesto:
450 g glatkog brašna
1 vrećica instant kvasca
2 kašike šećera
1 vanilin šećer
3 kašike ulja
2 jaja
300 ml mlijeka
nadjev:
300 ml mlijeka
2 kašike šećera
1 vanilin šećer
100 g mliječne čokolade
100 g pahuljica od žitarica
puter za premazivanje
Priprema tijesta za ovaj slatkiš se ne razlikuje od drugih priprema tijesta. Najprije pomiješajte suhe sastojke, u ovom slučaju brašno, instant kvasac, šećer i vanilin šećer, pa u to umiješajte „mokre“ sastojke: ulje, jaja i mlijeko. Umijesite glatko tijesto i ostavite ga na toplom da nadolazi. Ako želite što mekše tijesto, onda ne bi bilo loše da ga premijesite par puta i ponovo ostavite da nadolazi.
Dok se tijesto „odmara“ pripremite čokoladni nadjev. Zagrijte mlijeko, pa u njega dodajte šećer i vanilin šećer, te kockice mliječne čokolade. Miješajte na laganoj vatri dok se šećeri i čokolada u potpunosti ne istope. Smjesu, potom, skinite s vatre, pa u nju umiješajte pahuljice od žitarica s okusom čokolade (čokolino, ili sl.) i miješajte dok se ne zgusne.
Tijesto razvaljte na pobrašnjenoj površini na debljinu od oko 2 mm, pa isijecite na kockice 10x10 cm. U sredinu svake kockice stavite fil, pa zarolajte u oblik štrudle. Štrudlice poslažite u tepsiju, pa ih premažite rastopljenim puterom i stavite u zagrijanu rernu na 180 stepeni. Pecite ih oko 20 minuta, odnosno dok fino ne porumene. Štrudlice pospite šećerom u prahu i ostavite da se ohlade.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.