U jesen ćete pronaći najsočnije jabuke od kojih možete praviti razne delikatese među kojima posebno mjesto zauzima prhka jabukovača.
Sastojci:
1 kg jabuka
5 kašika šećera
2 kašike gustina
1 kašičica kardamona
200 g brašna
100 g šećera
1 kašika cimeta
100 g zobenih pahuljica
100 g putera
narendana korica 1 limuna
Jabuke ogulite, pa ih isjecite na kriške debljine oko 0,5 mm. Kako vam jabuke ne bi promijenile boju možete ih, nakon što ste ih izrezali, preliti limunovim sokom.
Zatim, u jednoj zdjeli pomiješajte gustin (škrobno brašno) i šećer, a u drugoj brašno, šećer, cimet, zobene pahuljice, puter i narendanu koricu limuna. Smjesu sa brašnom dobro izmrvite prstima, kako bi se svi sastojci fino sjedinili.
Kriške jabuke poslažite po dnu tepsije, pa ih najprije jednako pospite gustinom i šećerom, te karadamonom. Nakon toga, po svemu tome fino rasporedite smjesu od brašna i slobodno je utisnite preko jabuka, kako bi voće ostalo pokriveno i kako bi svi sokovi ostali u kolaču.
Jabukovaču stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite oko pola sata, odnosno kada fino porumeni po vrhu. Topao kolač poslužite uz sladoled od vanilije.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.