29.10.2018. 15:03
0
Krem jelkice od badema i višanja
Krem jelkice koje u sebi kriju hrskave bademe i mekane višnje su prave male poslastice neodoljivog okusa, izgleda i teksture.
Sastojci:

biskvit:
140 g brašna 
1 kašičica praška za pecivo 
90 g putera
75 g šećera 
1 jaje 
prstohvat soli 
korica od ½ limuna

nadjev badem:
60 g mljevenih badema 
60 g šećera 
1 jaje 
korica od ½ limuna

nadjev višnja:
100 g višanja iz tegle
1 kašičica šećera

bijela krema:
250 ml vrhnja za šlag
1 vanilin šećer
40 g šećera u prahu

tamna krema:
150 g putera 
100 g šećera u prahu 
1 kašičica cimeta 
40 g tamne čokolade

Istina, ove jelkice iziskuju malo više vremena za pripremu, ali finalni proizvod će vas oduševiti. Za početak napravite biskvit. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo, pa u to dodajte puter sobne temperature, šećer, jaje, malo soli i koricu limuna, pa umijesite glatko tijesto. Ostavite ga u frižider da se hladi najmanje sat vremena.

Za to vrijeme možete napraviti nadjev od višanja. Višnje iz tegle prespite u šerpicu, blago pošećerite i kuhajte oko 10 minuta. Ako koristite smrznute višnje, možda će trebati malo duže da se kuhaju. Skuhane višnje, ispasirajte i ostavite da se hlade.

Ohlađeno tijesto razvaljajte na debljinu od 0,5 cm, pa kalupima ili čašom napravite koliko je moguće više okruglih keksića. Poredajte ih u tepsiju sa razmakom od 1 cm, pa po njima ravnomjerno rasporedite nadjev od badema koji ćete napraviti tako što ćete samljeti bademe i dobro ih pomiješati sa jajetom, šećerom i koricom limuna. Keksiće pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta, odnosno dok lijepo ne porumene.

Keksiće ostavite da se hlade, a vi pripremite kreme. Najprije bijelu, koju ćete napraviti od vrhnja za šlag, vanilinog šećera i šećera u prahu. A, zatim, i tamnu koju pravite od putera, šećera u prahu, cimeta i rastopljene tamne čokolade (možete koristiti i čokoladu za kuhanje). Obje kreme dobro umiksajte, pa ih prebacite u špriceve za oblikovanje, ili u kese za zamrzivač na kojima ćete na jednom od ćoškova napraviti rupicu kroz koju treba da izlazi krema. Bijela krema treba da izlazi kroz veći, a tamna krema kroz manji otvor.

Na ohlađene keksiće, najprije stavite bijelu kremu, pa po njoj nadjev od višanja. Preko toga, ponovo ide bijela krema, te na kraju stavite tamnu kremu i kolač ostavite da se hladi, kako bi se kreme fino stisnule. Jelkice dodatno možete posuti šećerom u prahu ili rendanom bijelom čokoladom. Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.