Ništa se ne može porediti sa mirisom hljeba, posebno ako ga pripremate sami. Donosimo jednostavan recept za namirnicu koja je nezamjenjiva na bh. stolovima.
Sastojci:
450 g brašna
120 ml piva
220 ml vode
2 kašičice soli
1 kašičica instant kvasca
1 kašika sirćeta
U većoj i široj zdjeli pomiješajte, najprije suhe sastojke: brašno, so i kvasac. Zatim, dodajte pivo,vodu i sirće i umijesite tijesto. Zdjelu prekrijte prozirnom folijom i ostavite u frižider najmanje 12, a najbolje 24 sata.
Ohlađeno tijesto premijesite na pobrašnjenoj površini, formirajte ga u oblik tepsije u kojoj ćete peći hljeb, prekrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom oko dva sata.
Kada tijesto nadođe prebacite ga u tepsiju u kojoj ćete ga peći, prekrijte alu folijom i stavite u zagrijanu rernu na 250 stepeni. Pecite oko 20 minuta, pa uklonite foliju, te smanjite temperaturu na 220. Hljeb pecite još 15 minuta, pa ugasite rernu i ostavite ga još 10 minuta u toploj rerni.
Poslužite ga toplog uz puter, kajmak ili mješavinu milerama i mladog sira.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!