Pšenica se može odlično iskoristiti za spravljanje deserta kojeg vam u trgovinama često preskupo naplaćuju, a slatko žito će vam biti još slađe kada ga pripremite sami.
Sastojci:
500 g pšenice
500 g šećera
500 g oraha
200 ml vrhnja za šlag
3 kašike vanilin šećera
50 g čokolade
Pšenicu prelijte vodom i ostavite je preko noći da se namače. Nakon toga je isperite pod jakim mlazom vode, pa je stavite kuhati oko 40 minuta. Skuhanu pšenicu, zatim, ocijedite od vode u kojoj se kuhala, pa je isperite mlakom vodom i ostavite u cjedilu najmanje sat vremena.
Dobro osušenu pšenicu sameljite u mašini za meso. Naš kuhar je koristio
Tefal mašinu za meso HV2 i za kratko vrijeme dobio savršeno usitnjeno žito. Žito prebacite u veću i širu zdjelu, pa ga dobro izmiješajte sa mljevenim orasima i šećerom. Ostavite u frižider i pustite da se hladi oko sata vremena.
Ohlađeno žito rasporedite u zdjelice, pa pripremite šlag. U posebnoj zdjeli izmiksajte vrhnje za šlag i vanilin šećer, pa ga rasporedite po žitu. Sve pospite narendanom čokoladom i uživajte u ovom tradicionalnom slatkišu!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.