21.11.2018. 11:48
0
Lješnjak bombice
Fini kolači se mogu napraviti i bez kuhanja i bez pečenja, a dokazali su nam to i naši kuhari sa receptom za lješnjak bombice.
Sastojci:

200 g keksa (petite-beure, plazma i sl.)
100 g tamne čokolade s većim udjelom kakaa
150 g lješnjaka
1 rum šećer ili vanilin šećer
50 g putera
10 ml vrhnja za kuhanje
1 kašičica ruma 
50 g lješnjaka za utisnuti u bombice

Dekoracija:
kokosovo brašno
šarene mrvice

Za početak narendajte čokoladu na sitnije. Prije rendanja čokoladu je dobro držati u frižideru, ili čak zamrzivaču. Lješnjake kratko prepržite u tavi, jer će tako otpustiti svoj zavodljivi miris, a kuglice će biti ukusnije.

Zahvaljujujći različitim Tefal aparatima, priprema hrane je postala brža i jednostavnija, a štapni mikser Optitouch HB833138 možete iskoristiti i kao mašinu za mljevenje. Sa ovim aparatom dobit ćete savršeno samljeveni keks i lješnike, što je jako bitno za lakše oblikovanje kuglica.

Stavite samljevene  kekse, lješnjake i čokoladu u posudu, dodajte rum- šećer, omekšali puter sa sobne temperature, malo ruma i vrhnje za kuhanje. Smjesu dobro sjedinite rukama. Ako mislite da vam je smjesa suha, slobodno dodajte još malo vrhnja. Kada se svi sastojci fino sjedine, moći ćete odmah praviti kuglice.  
    
Čistim rukama odvajajte i radite male kuglice, pa u svaku kuglicu utisnite po jedan preprženi lješnjak. Ne bi bilo loše da sa lješnjaka odstranite smeđu koricu. Kuglice uvaljajte u posip po želji: mljeveni lješnjak, kokos, narendanu čokoladu, kakao, krupni šećer, šarene mrvice. 

Poslažite ih u ukrasne korpice i ostavite da se što bolje povežu, ili uživajte odmah u bobmastičnim zalogajima!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.