23.11.2018. 12:11
0
Povrtni quiche
Quiche ili otvorena pita je poseban nivo gastro užitka. Prhka kora na kojoj je sočni i ukusni nadjev je nešto čemu se ne može odoljeti i jelo koje ne možete prestati jesti.
Sastojci:

tijesto:
100 g integralnog brašna 
100 g mrkve 
100 g zobenih pahuljica 
100 g putera
½ kašičice soli
1 kašika praška za pecivo 

nadjev:
600 g blitve 
1 manji luk
1 stabljika prase
1 tikvica
2 jaja
100 ml jogurta
100 g svježeg sira
100 ml mlijeka
20 g parmezana
malo ulja
so
biber
majčina dušica
chili papričica
bijeli luk
vlasac
bosiljak
muškatni oraščić

Najprije napravite prhko tijesto. Mrkvu, zobene pahuljice i puter je potrebno dobro izmiksati i usitniti da dobijete kompaktnu masu. Zato je dobro u kuhinji imati pomoć Tefala. U posebnoj zdjeli pomiješajte integralno brašno, prašak za pecivo i so, pa postepeno dodajite povrću i lagano umijesite glatko tijesto. Kada se sve namirnice povežu, tijesto prekrijte prozirnom folijom i ostavite u frižider na hlađenje oko 60 minuta.

Dok se tijesto hladi, pripremite nadjev. Najprije izblanširajte blitvu. Listove sa kojih ste odstranili tvrde bijele dijelove potopite u ključalu vodu i kuhajte najviše 3 minuta. Izblanširanu blitvu, potom, potopite u hladnu vodu, pa dobro ocijedite. Isijecite je na trakice.

U većoj tavi na malo ulja prepržite manju glavicu luka i stabljiku prase koju ste isjekli da deblje kolutiće. Kad povrće omekša dodajte izrendanu tikvicu i dinstajte dok tečnost od tikvica ne ispari. Tada dodajte blitvu, pa posolite, pobiberite, te ubacite sitno nasjeckanu chili papričicu (kojoj ste odstranili sjemenke i peteljku), te majčinu dušicu. Izmiješajte dobro i pirjajte oko 5 minuta. Skinite s vatre i ostavite da se hladi.

U posebnoj zdjeli ulupajte jaja, pa dodajte sir, jogurt i mlijeko. Sve dobro izmiješajte, pa još ubacite parmezan, malo soli i bibera, te vlasac, sitno nasjeckani bijeli luk, bosiljak i muškatni oraščić. Ovu smjesu, zatim, pomiješajte sa ohlađenim povrćem.

Ohlađeno tijesto stavite na sredinu okrugle tepsije, ili kalupa, pa ga rukama pritiščite i širite prema rubu. Stavite u zagrijanu rernu na 190 stepeni i pecite oko 15 minuta.

Tijesto, zatim, izvadite pa po njemu rasporedite nadjev, pa vratite u rernu i pecite još 15 minuta. Prije serviranje quiche ostavite malo da se ohladi, kako biste ga lakše rezali.

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.