Quiche ili otvorena pita je poseban nivo gastro užitka. Prhka kora na kojoj je sočni i ukusni nadjev je nešto čemu se ne može odoljeti i jelo koje ne možete prestati jesti.
Sastojci:
tijesto:
100 g integralnog brašna
100 g mrkve
100 g zobenih pahuljica
100 g putera
½ kašičice soli
1 kašika praška za pecivo
nadjev:
600 g blitve
1 manji luk
1 stabljika prase
1 tikvica
2 jaja
100 ml jogurta
100 g svježeg sira
100 ml mlijeka
20 g parmezana
malo ulja
so
biber
majčina dušica
chili papričica
bijeli luk
vlasac
bosiljak
muškatni oraščić
Najprije napravite prhko tijesto. Mrkvu, zobene pahuljice i puter je potrebno dobro izmiksati i usitniti da dobijete kompaktnu masu. Zato je dobro u kuhinji imati pomoć
Tefala. U posebnoj zdjeli pomiješajte integralno brašno, prašak za pecivo i so, pa postepeno dodajite povrću i lagano umijesite glatko tijesto. Kada se sve namirnice povežu, tijesto prekrijte prozirnom folijom i ostavite u frižider na hlađenje oko 60 minuta.
Dok se tijesto hladi, pripremite nadjev. Najprije izblanširajte blitvu. Listove sa kojih ste odstranili tvrde bijele dijelove potopite u ključalu vodu i kuhajte najviše 3 minuta. Izblanširanu blitvu, potom, potopite u hladnu vodu, pa dobro ocijedite. Isijecite je na trakice.
U većoj tavi na malo ulja prepržite manju glavicu luka i stabljiku prase koju ste isjekli da deblje kolutiće. Kad povrće omekša dodajte izrendanu tikvicu i dinstajte dok tečnost od tikvica ne ispari. Tada dodajte blitvu, pa posolite, pobiberite, te ubacite sitno nasjeckanu chili papričicu (kojoj ste odstranili sjemenke i peteljku), te majčinu dušicu. Izmiješajte dobro i pirjajte oko 5 minuta. Skinite s vatre i ostavite da se hladi.
U posebnoj zdjeli ulupajte jaja, pa dodajte sir, jogurt i mlijeko. Sve dobro izmiješajte, pa još ubacite parmezan, malo soli i bibera, te vlasac, sitno nasjeckani bijeli luk, bosiljak i muškatni oraščić. Ovu smjesu, zatim, pomiješajte sa ohlađenim povrćem.
Ohlađeno tijesto stavite na sredinu okrugle tepsije, ili kalupa, pa ga rukama pritiščite i širite prema rubu. Stavite u zagrijanu rernu na 190 stepeni i pecite oko 15 minuta.
Tijesto, zatim, izvadite pa po njemu rasporedite nadjev, pa vratite u rernu i pecite još 15 minuta. Prije serviranje quiche ostavite malo da se ohladi, kako biste ga lakše rezali.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.