29.11.2018. 12:54
1
Slagana pita od prase
Prasa je odlična namirnica ne samo za variva, već i za pite, u šta ćete se uvjeriti kad složite ovu koju su pripremili naši kuhari. Hrskava jufka između koje je ukusni nadjev obećavaju dobar zalogaj!
Sastojci:

500 g jufki za pitu
2 stabljike prase
4 jaja
400 g pavlake 
½ kašičice praška za pecivo 
1 kašika celera
2 češnja bijelog luka
50 ml gazirane mineralne vode
so
biber
10 ml ulja
svježi peršun
ulje za premazivanje jufki

Prasu isijecite na deblje kolutiće, pa je ubacite u slanu ključalu vodu i blanširajte par minuta. Ocijedite je i ostavite sa strane. U većoj zdjeli pomiješajte jaja, pavlaku, prašak za pecivo, celer (ako nađete svježi još bolje), svježi peršun, sitno nasjeckan bijeli luk, so i biber. Izmiješajte sve, pa dodajte ulje i polako dosipajte mineralnu vodu, kako ne biste previše razvodnili smjesu. Na kraju dodajte blanširanu prasu i sve još jednom lagano izmiješajte.

Tepsiju blago pouljite, pa po dnu redajte listove jufke jedan na drugi, ali svaki premažite uljem. Poslažite 4-5 jufki, pa po njima rasporedite dio nadjeva. Zatim, ponovo stavite 2-3 jufke (obavezno svaku premažite uljem), pa dodajte nadjev. Pitu slažite dok imate jufki i nadjeva, ali vodite računa da na kraju završite sa 3-4 lista jufke.

Pitu stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 25 minuta, odnosno dok lijepo ne porumeni. Nakon što je izvadie iz rerne isijecite je, ali je nemojte odmah vaditi iz tepsije. Poslužite uz jogurt ili salatu od kupusa. Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.