14.12.2018. 11:16
0
Punjena pogača od lisnatog tijesta
Želite li iznenaditi ukućane ili goste s nečim drugačijim, onda je ova pogača od lisnatog tijesta pun pogodak!
Sastojci:

450 g lisnatog tijesta

nadjev:
75 g sušenog paradajza u ulju
75 g crnih maslina 
1 kašičica origana 
1 kašika ulja iz sušenog paradajza 
4 češnja bijelog luka 

umak: 
180 g fete 
60 g krem sira 
75 ml maslinovog ulja 
30 ml limunovog soka 
so 
biber 

dodatno:
1 žumance
susam

Najprije napravite ukusno punjenje za vašu pogaču. U sjeckalicu ubacite sušeni paradajz iz ulja, crne masline, bijeli luk, origano, te malo ulja u kojem je stajao sušeni paradajz i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.

Zatim, na pobrašnjenoj površini razvaljajte jedan dio tijesta (225 g) u krug na debljinu od 0,5 cm, pa ga bogato premažite sa nadjevom ostavljajući samo rubove tijesta prazne. Rub tijesta premažite sa malo vode, a onda razvaljajte i drugi dio tijesta (225 g) na istu debljinu i veličinu te ga pažljivo prebacite na nadjev i ostatak tijesta.  

Na sredinu kruga od tijesta stavite okruglu zdjelicu, pa od nje oštrim nožem režite tijesto prema van kao kada režete tortu. Isječene dijelove pažljivo uzimajte za krajeve i uvrnite ih. Zdjelica će vam pomoći da vam tijesto ostane povezano, pa je možete ukloniti nakon što uvrnete sve krajeve. Nakon toga, pogaču premažite umućenim žumancem i pospite susamom.

Pecite je u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta ili dok lijepo ne porumeni. Pred kraj pečenje pripremite umak od sira. Fino umiješajte izmrvljeni feta sir i krem sir, dodajte maslinovo ulje i limunov sok, te začinite pa ga servirajte na sredinu pogače. Uživajte u prhkim zalogajima koje ćete umakati u sirni namaz! Kao i mnogo puta do sad, i ovo jelo naši kuhari su napravili uz pomoć Tefala.

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.