Kisele salate su zvijezde zimnice, a nije ih ni teško napraviti. Mi smo se odlučili za kombinaciju paprika, krastavaca i mrkve!
Sastojci:
kiselina:
1 l vode
300 ml sirćeta
70 g šećera
30 g soli
biber u zrnu
kopar
povrće:
1 kg paprika
4 veće mrkve
4 krastavca
1 veća glavica bijelog luka
Najprije pripremite povrće, tako što ćete dobro oprati paprike, mrkvu i krastavce. Paprike isfelitirajte i odstranite im peteljke i sjemenke. Krastavce ne gulite, već ih samo narežite na deblje ploške, a isto učinite s mrkvom. Glavicu bijelog luka ogulite i podijelite na režnjeve.
U većoj šerpi pomiješajte vodu, sirće, šećer, so, biber u zrnu i kopar, pa pustite da proključa. Nakon toga kuhajte oko 2-3 minute, te skinite s vatre i ostavite da se prohladi.
U tegle najprije stavite povrće i to redoslijedom koji želite. Možete početi s paprikama, pa po njima staviti mrkvu, pa krastavce, te na kraju par režnjeva bijelog luka. Također, možete u većoj zdjeli pomiješati povrće, pa tako pomiješano stavljati u tegle. Bitno je da prilikom slaganja povrća u teglu pazite da između ostane što manje praznog prostora.
Nakon toga, toplom kiselinom prelijte povrće i ostavite da se u potpunosti ohladi. Najbolje je da otvorene tegle prekrijete pamučnom krpom ili gazom i ostavite preko noći, pa tek onda stavite poklopce i ostavite na tamnom i hladnijem mjestu. Kisela salata odlično ide uz razna pečenja, grah, ili lonac. Dobar tek, želi vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.