Paella nam stiže iz Španije i donosi malo drugačije boje i okuse u vaš tanjur. Osnova ovog jela je riža koju smo ovoga puta obogatili škampima, povrćem i vinom.
Sastojci:
200 g kozica
200 g svježih paprika
300 g riže
1 luk
3 češnja bijelog luka
100 ml bijelog vina
250 ml povrtnog temeljca
100 ml pasiranog paradajza
maslinovo ulje
kurkuma
crvena mljevena paprika
biber
so
svježi peršun
Paella se obično priprema u velikim tavama, tako da je najbolje da i vi pripremu ovog jela radite u većoj tavi, ili čak, kao što je to učinio naš kuhar, u
Tefal wok tavi.
Najprije zagrijte maslinovo ulje, pa dodajte sitno nasjeckani luk i bijeli luk. Kada se zazlate, dodajte svježu papriku isjeckanu na kockice (možete koristiti različite vrste paprika) i dinstajte oko 5 minuta. Tada dodajte rižu, pa je kratko prepržite i izmiješajte kako bi se što bolje povezala s povrćem. Potom sve prelijte bijelim vinom i pustite da alkoholi ispari. Kada je skoro sva tečnost isparila dodajte povrtni temeljac, a zatim i pasirani paradajz, te začinite: kurkumom, crvenom mljevenom paprikom, biberom i solju. Lagano protresite tavu i krčkajte na laganoj vatri oko 15 minuta.
Tada dodajte kozice i svježi peršun, a ako vam je sva tečnost isparila slobodno dodajte još povrtnog temeljca i krčkajte još desetak minuta. Prijatno!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.