25.12.2018. 13:03
0
Torta citronka
Jeste li za jedan sočni kolač sa okusom limuna?! Stiže jednostavni recept za neodoljivu citronku!
Sastojci:
biskvit:
100 g oštrog brašna
75 g glatkog brašna 
100 g putera 
70 g šećera
1 vanilin šećer
2 kašike kakaa 
1 jaje
½ praška za pecivo 
korica 1 limuna
prstohvat soli 

krema:
20 g putera
100 g bijele čokolade
250 g gustog jogurta 
80 g šećera
1 bourbon vanilin šećer
sok 1 limuna 
1 kesica želatine u prahu
300 ml vrhnja za šlag
40 g kokosovog brašna
1 kašičica arome vanilije

Pomiješajte glatko i oštro brašno, pa dodajte prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer, kakao i malo soli. Zatim, dodajte hladan puter koji ste isjekli na kockice i koricu limuna. Rukama umiješajte što bolje puter u brašno, pa dodaje jedno umućeno jaje i nastavite mijesiti dok ne dobijete glatko tijesto. Prekrijte ga plastičnom folijom i ostavite u frižider na pola sata.

Za to vrijeme pripremite mirisnu kremu od limuna. Najprije rastopite bijelu čokoladu sa malo putera, pa ostavite da se hladi. Želatinu pomiješajte sa malo vode i ostavite sa strane, pa u posebnoj zdjeli lagano pomiješajte gusti jogurt, šećer, bourbon vanilin šećer, te sok limuna. Nakon toga želatinu prebacite u šerpicu, prelijte je sa 4 kašike smjese od jogurta i lagano zagrijavajte dok se ne počne zgušnjavati. Skinite s vatre, pa u to umiješajte ostatak smjese od jogurta i ostavite u frižider da se ohladi.

Ohlađeno tijesto razvaljajte na debljinu od 3-4 mm, pa ga prebacite u kalup za torte i na nekoliko mjesta izbodite viljuškom. Pecite ga u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.

Zatim, izmiksajte vrhnje za šlag u čvrst snijeg, pa ga spojite sa ohlađenom smjesom od jogurta i želatine. Dodajte u to otopljenu čokoladu, kokosovo brašno i aromu vanilije, pa mikserom miksajte dok ne dobijete finu kremu.

Kremu izlijte po ispečenom biskvitu, pa je ukrasite po želji. Tortu možete posuti kakaom, narendanom čokoladom, kandiranim voćem ili limunovom koricom. Ostavite je da se hladi oko 2-3 sata. Uživajte u slatkim Tefal zalogajima!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.