10.1.2019. 11:58
0
Maslenica Dal Padrino
Nedavno smo imali priliku probati maslenicu Dal Padrino iz istoimene sarajevske pizzerie koja nas je oduševila. Dobili smo recept i odlučili ga podijeliti s vama...
Za 4 maslenice potrebno je:
tijesto:
330 g brašna 
125 ml vode
35 ml ulja 
60 ml vrhnja za kuhanje 
1 jaje
5 g germe
šećer 
so 

nadjev:
400 g ramsteka
200 g edamera

sos:
200 g gljiva 
mješavina začina
origano
100 ml vrhnja za kuhanje
500 ml mlijeka
1 kašika gustina

Za vrhunsku maslenicu vrlo je bitno napraviti dobro tijesto, a ovaj recept će vam pomoći u tome. Najprije, ulupajte jaje, pa dodajte vodu, germu, šećer i so. Nakon toga, dodajte ulje, vrhnje za kuhanje i na kraju brašno, pa umijesite glatko tijesto. Tijesto zatvorite u kesu i ostaviti da nadolazi oko 2 sata.

Za to vrijeme ispržite ramstek koji ste isjekli na trakice. Po želji, posolite i pobiberite. Isprženo meso ostavite sa strane. Maslenicu možete praviti i sa pilećim fileom.

Nadošlo tijesto podijelite na četiri jednake kuglice, pa ih na pobrašnjenoj površini razvaljajte u što tanji krug.

Na polovinu kruga stavite malo narendanog edamera, pa po siru poslažite isprženo meso (100 g po maslenici). Meso prekrijte ponovo sirom, pa sve preklopite drugom polovinom tijesta, pa rubove prstima ili viljuškom pritisnite kako bi nadjev ostao u maslenici. Pecite ih u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta, odnosno dok tijesto ne porumeni onako kako vi želite. Ako želite da bude „reš“ onda slobodno rernu stavite na najjaču temperaturu.

Dok se maslenice peče i kućom širi neodoljivi miris, pripremite sos koji će dodatno obogatiti ovo jelo. Na malo ulja ispržite tanko iscjeckane gljive. Pospite ih mješavinom začina, i biberom po želji, pa kada sva tečnost ispari, prelijte ih vrhnjem za kuhanje. Promiješajte, pa dodajte mlijeko i pustite da smjesa proključa. Kašiku gustina pomiješajte sa malo vode, pa umiješajte u sos i krčkajte dok se umak ne zgusne po vašoj želji.

Ispečenu maslenicu prelijte sosom i uživajte u preukusnim zalogajima. A ako nemate vremena sami je pripremiti možete je i naručiti na broj telefona 061 66 55 55, od ponedjeljka do petka (07 – 21 sati) ili jednostavno posjetiti Dal Padrino pizzeriju u Ulici Branilaca Sarajeva 20.

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.