11.1.2019. 10:36
1
Bolje dagnje nego jagnje
Dagnje ili jagnje, vječita dilema koja muči mnoge gurmane mogla bi biti otklonjena nakon što isprobate školjke pripremljene na ovaj način.
Sastojci:

300 g očišćenih dagnji
20 ml maslinovog ulja
3 češnja bijelog luka
30 g prezle
150 ml vode
svježi peršun

Kao i sa svim morskim plodovima i za ovaj recept bi dobro bilo ako možete nabaviti svježe dagnje, odnosno dagnje u školjkama. No, ništa manje ukusne neće biti ni one zamrznute.

Ako nabavite svježe dagnje, koristite samo one kojima je školjka u potpunosti zatvorena. Sve one koje su oštećene ili malo otvorene, nemojte koristiti. U veću i širu šerpu naspite vodu i potopite dagnje i kuhajte ih dok se ne počnu otvarati. Meso dagnji izvadite iz školjki i ostavite sa strane.

Na maslinovom ulju vrlo kratko prepržite sitno nasjeckan bijeli luk, pa ga pospite prezlom i miješajte kako bi prezla što bolje upila arome luka i maslinovog ulja. Nakon što prezla porumeni dodajte meso dagnji i dobro ga umiješajte u prezlu i dinstajte oko 2-3 minute. Tada dodajte sitno nasjeckan svježi peršun i toplu vodu, pa krčkajte oko 10-15 minuta, odnosno dok tečnost ne ispari.

Ovako pripremljene dagnje poslužite uz krompir salatu. Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.