Za pripremu pravog fonduea potrebna vam je čitava „aparatura“, ali u okusu topljenog sira možete uživati i na jednostavniji način. Donosimo vam recept za fondue koji se spravlja u rerni.
Sastojci:
200 g sira camemberta
1 češanj bijelog luka
timijan
1 kašika maslinovog ulja
1 kašika bijelog vina
Odaberite neki od camembert sireva koje je lako pronaći u malo snabdijevenijim radnjama. Bitno je da sir koji kupite tanku koricu koja je prekrivena plemenitom plijesni.
Sir izbodite na nekoliko mjesta čačkalicom i položite ga na papir za pečenje. Zatim, ga pospite sa sitno nasjeckanim bijelim lukom i pospite maslinovim uljem i bijelim vinom. Preko svega stavite prstohvat timijana.
Sve prekrijte papirom za pečenje i stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecit oko 15-20 minuta. U rastopljeni sir umačite kockice hljeba koje možete, a i ne morate, prepeći.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.