Većina povrća ne zahtijeva dugotrajan proces pripreme za jelo, a ukusni zapečenac od špinata i artičoke gotov je u trenu. Uživajte u bogatim okusima povrća i sira.
Sastojci:
20 g putera
500 g špinata
200 g artičoke
300 g krem sira
2 kašike milerama
80 g mozzarelle
20 g parmezana
50 ml tople vode
1 kašičica bijelog luka u prahu
1 kašičica crvene paprike
malo svježeg bosiljka
Špinat dobro operite, pa ga dodajte u rastopljen puter i povremeno ga promiješajte. Kada se špinat smanji i pusti vodu, dodajte artičoku koju nije potrebno previše sitniti. Ako ste u mogućnosti koristite svježu, a poslužite će i ona koju možete pronaći pakovnu u teglice sa uljem.
Po želji sve malo posolite i pobiberite, pa dodajte bijeli luk u prahu i crvenu papriku. Umiješajte potom, krem sir, mileram i malo vode, pa kada se svi sastojci sjedine prebacite u vatrostalnu zdjelu ili dublju tepsiju.
Povrće pospite narendanom mozzarellom i parmezanom, pa zapecite u rerni na 190 stepeni. Dovoljno je da samo sir porumeni i jelo je gotovo, ali možete i ostaviti malo duže da se sve fino zapeče. Zapečenac možete poslužiti kao toplo predjelo, prilog ili zasebno jelo uz prepečene tortilje.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.