Andaluzija nije poznata samo po svojoj bogatoj istoriji, već i po raznovrsnoj kuhinji na koju su utjecale različite kulture. Taj spoj drugačijeg i različitog naši kuhari su pokušali prenijeti i u ovo sočno jelo s ćuftama.
Sastojci:
ćufte:
600 g faširanog mesa
2 češnja bijelog luka
1 manji luk
1 crvena paprika
1 žuta paprika
200 g šampinjona
svježi peršun
400 g pelat paradajza
200 g baby kukuruza
20 g suhih grožđica
20 g ljutog ajvara
1 goveđa kocka za supu
300 ml tople vode
1 kašičica bibera
1 kašičica kurkume
1 kašičica cimeta
1 kašičica kumina
1 kašičica muškatnog oraščića
1 kašičica ljute paprike
biber
mješavina začina
so
svježi bosiljak
prilog:
250 ml vode
1 kašika ulja
so
200 g kus-kusa
20 putera
malo šafrana
Faširano meso posolite, pobiberite, dodajte mješavinu začina, ljutu mljevenu papriku i sitno isjeckani bijeli luk, pa sve pomiješajte sa malo tople vode dok ne dobijete smjesu od koje ćete moći oblikovati ćufte.
U većoj šerpi na ulju prepržite sitno nasjeckan luk, pa po njemu poredajte ćufte i pržite ih dok ne porumene sa svih strana. Tada dodajte crvenu i žutu papriku isjeckane na kockice, te na listiće isjeckane šampinjone. Sve pospite sitno nasjeckanim svježim peršunom, prodinstajte par minuta, pa prelijte pelatom iz konzerve. Dodajte baby kukuruz (može i kukuruz šećerac), malo suhih grožđica, ljuti ajvar i goveđu kocku za supu. Sve prelijte toplom vodom, lagano izmiješajte i krčkajte oko pola sata.
Nakon toga, dodajte biber, kurkumu, cimet, kumin, muškatni oraščić i svježi bosiljak, po potrebi još malo vode ako vam je sos pregust i krčkajte još desetak minuta.
Pred sami kraj kuhanja, pripremite i lagani prilog od kus-kusa sa kojim će se začinjene ćufte itekako sljubiti. Dakle, proključajte vodu koju ste zasolili i malo pouljili, pa sa njom prelijte kus-kus i ostavite par minuta. Zatim, dodajte puter i šafran i lagano sve dobro izmiješajte viljuškom.
Tefal, vam želi dobar tek!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.