24.1.2019. 12:09
0
Orah tortice
Prhke kore koje se tope u ustima u kombinaciji sa dvije kreme obećavaju pravu poslasticu. Ljubitelji oraha će posebno uživati u ovom desertu!
Sastojci:

kore:
5 bjelanaca 
300 g šećera 
1 kašika soka od limuna 

tamna krema:
5 žumanaca 
3 kašike šećera 
1 kašika brasna 
150 ml mlijeka 
200 g oraha 
200 g putera

bijela krema:
250 ml vrhnja za šlag

Najprije napravite kore za tortice. Dakle, u bjelanca dodajte kašiku soka od limuna i miksajte dok ne dobijete čvrst snijeg. Tada postepeno dodajite šećer i nastavite miksati još desetak minuta.

Šlag, potom, prebacite u vrećicu za dekorisanje, pa na papiru za pečenje napravite što više jednakih krugova. Neka vam prečnik krugova ne bude manji od 5 cm.

Kore stavite u zagrijanu rernu na 80 stepeni i pecite ih, odnosno sušite oko 4 sata. Što ih duže sušite puslice će biti više prhke i hrskave.

Nakon toga, pripremite tamni fil. Žumanca pomiješajte sa šećerom, pa ih izmiksajte da postanu pjenasta. U posebnoj zdjelici pomiješajte kašiku brašna (ili gustina) sa malo mlijeka, pa umiješajte u žumanca.

Potom, zagrijte u šerpici mlijeko do vrenja, pa ga postepeno umiješajte u kremu od žumanaca. Kada se krema sjedini vratite je ponovo na šporet i kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. U toplu kremu umiješajte mljevene orahe i ostavite sa strane. U posebnoj zdjeli izmiksajte puter, pa ga pomiješajte sa ostatkom kreme.

Bijelu kremu napravite jednostavno od vrhnja za šlag.

Gotove kore ostavite da se ohlade, pa tek onda slažite tortice. Tortice možete oblikovati na dva sprata, kao što su to naši kuhari učinili, ili i više ako želite. Dakle, na koru najprije rasporedite tamnu kremu, pa po njoj stavite šlag. Zatim, stavite još jednu koru i ponovite postupak s kremama, s tim da šlagom na kraju možete premazati cijelu torticu. Dodatno, tortice možete posuti kakaom ili narendanom čokoladom. Pripremu ove poslastice našim kuharima olakšao je i ovaj put Tefal!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.