Izlgeda kao kolač, ali je zapravo slano predjelo koje će vas oduševiti ne samo izgledom, već i zavodljivim okusom.
Sastojci:
500 g brokule
200 g krem sira
100 g nara
1 manji luk
150 g cvekle
biber
so
svježa menta
Ako koristite svježu brokulu odvojite cvjetiće od stabljike, pa ih kuhajte u slanoj vodi oko 5 minuta. Smrznutu brokulu pripremite prema uputstvu s pakovanja.
U većoj zdjeli pomiješajte krem sir sa sitno nasjeckanim lukom. Dodajte usitnjene cvjetove brokule, zrna nara, te sve malo posolite i pobiberit, pa dobro izmiješajte. Sve pospite sa usitnjenim cvjetićima svježe mente.
Ako koristite svježu cveklu, nemojte je guliti, već je dobro operite i kuhajte u slanoj vodi oko 50 min. Kuhanu cveklu ogulite, pa onda isijecite na ploške jednake debljine oko 0,5 cm. No, za recept možete iskoristiti i već pripremljenu cveklu iz tegle koju možete kupiti u prodavnici.
Slani kolač možete pripremiti u većem ili nekoliko manjih kalupa, tako što ćete na dno kalupa najprije poslagati ploške cvekle, pa po njima rasporediti krem smjesu. Kolač dodatno možete posuti sa još nekoliko zrna nara i listićima mente, pa ostaviti u frižider na pola sata.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.