5.2.2019. 12:31
0
Espresso biftek
Povrće zapečeno na zrnima kafe, a mekani biftek u espresso sosu obećavaju obrok koji se pamti cijeli život. Posebno ako ste veliki ljubitelj kafe!
Sastojci:

800 g bifteka 
300 g baby mrkve
300 g batat krompir
200 ml espresso kafe
80 g crne čokolade
40 g putera
150 g kafe u zrnu 
so 
biber 

Baby mrkvu dobro operite, a batat ogulite i isijecite otprilike na veličinu mrkvica. Sve ubacite u vodu koju ste posolili i pobiberili i kuhajte oko 20 minuta. Po dnu tepsije raporedite sirova zrna kafe (ako ne nađete sirovu, može i već pečena kafa) pa po njima poslažite skuhano povrće i zapecite u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.

Dok se povrće peče, pripremite omamljujući umak od espressa. Dakle, napravite 200 ml espresso kafe (može i obična), pa u to dodajte kockice crne čokolade (sa što većim procentom kakaa), te puter i miješajte na laganoj vatri dok ne dobijete fini gusti umak. Po želji sos možete malo posoliti i pobiberiti.

Biftek obično možete kupiti cijeli, odnosno komad mesa od skoro kilogram težine. Podijelite ga na 4 jednaka dijela, tako da u porciji bude oko 200/250 g mesa, pa ga ispržite na gril tavi. Biftek pržite onoliko dugo koliko to želi osoba kojoj ćete servirati, ali bitno je naglasiti da ćete najljepši okus mesa imati ako je biftek srednje pečen. Meso skinite s vatre i ostavite ga da odleži. Ni u kom slučaju ga nemojte rezati odmah nakon vađenja iz tave.

Kada je odležao, biftek izrežite na medaljone i poslužite na postelji od mrkve i batata. Sve prelijte sa espresso umakom i uživajte u zavodljivim zalogajima koji će vas odvesti na nezaboravno gurmansko putovanje. Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.