Nije poznato tačno porijeklo ovog kolača, ali prosto je svejedno da li je austrijski, njemački, ili francuski kada se počastite čoko kuglofom!
Sastojci:
360 g brašna
60 g tamnog kakaa
1 prašak za pecivo
225 g čvrstog jogurta
250 g šećera
120 ml ulja
180 ml sojinog mlijeka
1 kašika arome vanilije
80 ml vruće vode
100 g čokolade za kuhanje
Kuglofi se smatraju među prvim modeliranim kolačima na svijetu, i ako ga pravite bilo bi dobro da imate i adekvatan kalup. Zahvaljujući
Tefalu naši kuhari su opremljeni praktičnim i jednostavnim posuđem za pečenje koje im je itekako olakšalo pripremu ovog slatkiša.
Dakle, najprije pomiješajte suhe sastojke (brašno, kakao i prašak za pecivo), a potom u posebnoj zdjeli mokre (jogurt, ulje, sojino ulje i aromu vanilije).
Nakon toga, u zdjelu sa mokrim sastojcima postepeno dodajite suhu smjesu i miješajte pjenjačom. Kada dodate svu suhu smjesu, sve prelijte sa vrućom vodom i nastavite miješati. Odmah, potom, dodajte kockice čokolade za kuhanje i miješajte dok se čokolada u potpunosti ne otopi.
Gustu smjesu izlijte u kalup za kuglof i stavite u zagrijanu rernu na 180 stepeni i pecite oko 50 minuta. Ako se plašite da će vam kolač zagoriti, poslije 40 minuta pečenja možete ga probosti čačkalicom i provjeriti da li je pečen.
Ispečen kolač nemojte odmah vaditi iz kalupa, već ga ostavite oko 15 minuta da se prohladi. Nakon što ga izvadite iz kalupa, pospite ga šećerom u prahu i poslužite uz šolju kafe.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.