Meza, predjelo ili lagani doručak mogu biti posebni ako poslužite ove integralne korpice s bogatim i ukusnim nadjevom.
Sastojci:
tijesto:
120 g integralnog brašna
80 g mekog brašna
20 g mljevenog lana
1 kašičica praška za pecivo
2 kašike sjemenki lana
50 g putera
40 g topljenog sira
1 jaje
malo vode
nadjev:
1 luk
20 g kapara
180 g tunjevine
10 maslina
so
maslinovo ulje
svježi peršun
2 tvrdo kuhana jaja
10 kom. cherry paradajza
Počnite od tijesta. Pomiješajte integralno i bijelo brašno, pa im dodajte i ostale suhe sastojke: prašak za pecivo, mljeveni lan i sjemenke lana. Sve fino izmiješajte, te dodajte kockice hladnog putera i topljenog sira, pa nastavite sastojke miješati rukama dok se puter i sir ne sjedine sa ostalim sastojcima. Nakon toga dodajte jaje i po potrebi malo vode kako biste umijesili tijesto. Ostavite ga da se hladi u frižideru kako biste ga lakše razvaljali.
Za to vrijeme stavite da se kuhaju jaja, a u posebnoj zdjeli pomiješajte sitno nasjeckan luk, jedan dio kapara, masline koje je potrebno usitniti, tunjevinu iz konzerve, te maslinovo ulje, so i svježi peršun. Nadjev ostavite sa strane.
Ohlađeno tijesto možete razvaljati na pobrašnjenoj površini ili između dva papira za pečenje kao što je to učinio naš kuhar. Od tijesta ćete praviti korpice koje će ići u kalup za muffine, pa se potrudite da tijesto razvaljate što tanje. Iz razvaljanog tijesta vadite krugove i slažite ih u kalup tako da dobijete korpice od tijesta. Stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 20 minuta, odnosno dok tijesto ne porumeni.
Kada se korpice ohlade počnite s punjenjem. Najprije stavite plošku kuhanog jaja, pa nadjev od tune, te pola cherry paradajza i na kraju kapare.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.