S proljećem stižu i laganiji obroci, a ova povrtna čorba će probuditi leptiriće u vašem stomaku. Naši kuhari su je još obogatili s domaćim knedlama, pa je sve to malo teško opisati riječima. Jednostavno morate probati!
Sastojci:
1 luk
2 krompira
1 mrkva
½ korijena celera
1 tikvica
1 paradajz
3 češnja bijelog luka
komadić đumbira
500 ml povrtnog temeljca
so
biber
knedle:
50 g kukuruznog brašna
40 g griza
100 g čvrstog jogurta
1 jaje
šećer
so
svježi peršun
maslinovo ulje
Na malo ulja kratko prepržite sitno nasjeckan luk, pa kad omekša dodajte kockice krompira, mrkve, korijena celera i tikvice. Probajte da sve povrće isječete na približno iste kockice kako bi se jednako skuhalo. Sve kratko propirjajte, pa dodajte svježi paradajz, te sitno nasjeckani bijeli luk i komadić đumbira (oko 1-2 cm). Ponovo sve dobro izmiješajte, pa zalijte povrtnim temeljcem, i po želji posolite i pobiberite. Poklopite i kuhajte na laganijoj vatri oko 10 minuta.
Dok se čorbica kuha napravite smjesu za knedle. Pomiješajte kukuruzno brašno (ne palentu) i griz, pa dodajte jogurt, jaje i maslinovo ulje. Malo posolite, pošećerite, dodajte sitno nasjeckan svježi peršun pa sve dobro izmiješajte.
Nakon što se čorba kuhala oko 10 minuta, počnite dodavati knedle. Potrebno je da čorba lagano ključa, a smjesu za knedle najbolje je da sipate iz čajne kašike kako vam knedle ne bi bile prevelike. Kada potrošite svu smjesu za knedle, čorbu kuhajte još desetak minuta na laganoj vatri.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.