Želite li zdrav i ukusan namaz, paštetu koja će nadmašiti sve one konzervirane, dalje ne morate tražiti. Leblebije, tunjevina i blago preprženi susam su kombinacija za čistu desteku!
Sastojci:
200 g skuhanih leblebija
160 g konzervirane tunjevine
20 ml bučinog/tikvinog ulja
50 g susama
1 kašičica soli
sok ½ limuna
Za pripremu paštete možete koristiti sterilisane leblebije koje dolaze pakovane u teglama ili konzervama, i njih nije potrebno kuhati. Dovoljno ih je isprati vodom i koristiti kao gotove. Ako pak koristite suhu leblebiju, potrebno vam je 80 grama. Suhe leblebije namočite u vodi i ostavite preko noći, pa kuhajte oko 50 minuta, odnosno dok ne postanu mekane.
U tavi pomiješajte susam i so, pa sve kratko prepržite na laganoj vatri. Susam i so možete usitniti u avanu, ili jednostavno u
Tefal sjeckalici kao što je to učinio naš kuhar.
Zatim, u većoj zdjeli pomiješajte lebelebije, tunjevinu iz konzerve koju ste prethodno ocijedili, bučino (tikvino) ulje, preprženi i usitnjeni susam, te sok limuna. Sve izmiksajte štapnim mikserom dok ne dobijete fini namaz.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.