Miriše na pizzu, ukusno je kao pizza, ali samo malo drugačije izgleda. Pizza pogačice ćete obožavati!
Sastojci:
550 g brašna
20 g šećera
14 g instant kvasca
50 ml maslinovog ulja
1 jaje
250 ml toplog mlijeka
10 g soli
nadjev:
150 g mozzarelle
150 g pureće šunke
150 g edamera
origano
Najbitnije kod ovog recepta jeste tijesto, pa je potrebno da se malo više potrudite oko njega. U većoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, kvasac, maslinovo ulje, jaje, so i toplo mlijeko. Lagano rukom miješajte sastojke, pa kada se sve sjedini počnite mijesiti tijesto. Kad dobijete glatko tijesto nastavite ga mijesiti još desetak minuta, pa ga pokrijte i ostavite na toplom oko 2 sata.
Nadošlo tijesto podijelite na manje kuglice (oko 50 g), pa ih na pobrašnjenoj površini razvaljajte na što tanje krugove. U sredinu svakog kruga stavite malo narendane mozzerelle, nekoliko kockica šunke, malo narendanog edamera i pospite s malo origana. Krajeve tijesta, zatim, spojite tako da nadjev ostane u sredini, pa ćete dobiti kao male vrećice. Glatku stranu okrenite prema sebi, a onu gdje se spaja tijesto stavite na dno tepsije. Napunjene vrećice poredajte jednu pored druge, ali ostavite oko 1-2 cm prostora između njih. Pospite ih ostatkom narendanog sira, pa ostavite oko pola sata da se tijesto još malo podigne.
Potom ih stavite u zagrijanu rernu na 180 stepeni i pecite oko pola sata. U pizza pogačicama uživajte dok su tople, ali ništa manje neće biti ukusne ni kada se ohlade. Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.