29.3.2019. 9:02
0
Zapečene sarme od kelja
Zima je iza nas, ali sezona sarme ne! Pogotovo ako je riječ o onoj koja se pravi od kelja i još se blago zapeče u rerni. Mljac!
Sastojci:

2 l povrtnog temeljca
1 glavica kelja

nadjev:
1 luk
400 g faširanog mesa
korijen i list peršuna
2 češnja bijelog luka
1 mrkva
50 g pureće šunke
1 kriška hljeba namočena u mlijeko
1 jaje
ostaci listova kelja
crvena paprika
so
biber
mješavina začina
malo vode

preljev:
20 g putera 
1 kašika brašna 
200 ml vrhnja za kuhanje
300 ml temeljca u kojem se kuhao kelj 
so
biber
100 g goude

Navikli smo jesti sarme od kupusa, kiselog kupusa, raštike, vinove loze, ali od kelja malo rijeđe ili nikako. No, kada isprobate ovaj recept to će se sigurno promijeniti.

Dakle, najprije u 2 litra povrtnog temeljca stavite glavicu kelja da se kuha oko 10 minuta. Prethodno sa glavice odstranite one tvrde dijelove korijena.

Nakon toga, glavicu izvadite iz temeljca i pokidajte listove. Sa svakog lista otklonite tvrde bijele dijelove kako biste olakšali sebi motanje sarmin. Temeljac ne bacajte!

Zatim, napravite nadjev. Luk, korijen i list peršuna, te bijeli luk stavite u sjeckalicu i dobro ih usitnite. Tu smjesu pomiješajte sa faširanim mesom, te dodajte narendanu mrkvu i veću krišku starog hljeba koju ste prethodno namočili u mlijeku. Dodajte jedno jaje, te sitno nasjeckanu pureću ili neku drugu šunku, te usitnjene ostatke skuhanog kelja. Na kraju dodajte začine, pa ulijte malo vode i zamijesite smjesu kojom ćete puniti sarme.

Sarme nemojte pretjerano puniti, jer trebaju biti mekane. Poslažite ih jedne uz druge u tepsiju ili vatrostalnu zdjelu, pa pripremite sočni preljev.

Na rastopljenom puteru prepržite brašno, pa dodajte najprije dio vrhnja za kuhanje i dobro umiješajte da vam ne stvore grudvice. Potom, dodajte dio temeljca u kojem se kuhao kelj, pobiberite i posolite i miješajte dok se smjesa ne počne zgušnjavati. Na kraju ulijte ostatak vrhnja za kuhanje, skinite s vatre i dobro umiješajte, pa sa tim prelijte sarme. Sve pospite narendanim sirom goudom (ili nekim drugim tvrdim žutim sirom), pa stavite u zagrijanu rernu na 180 stepeni i pecite oko 50 minuta, odnosno dok sve lijepo ne porumeni. Sarme od kelja poslužite uz krompir pire. Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.