21.5.2019. 12:00
0
Orah halva
Miris halve je jedan od onih koji pamtimo cijeli život i zbog kojeg volimo kuhanje. Ovoj poslastici jednostavno nema ravne.
Sastojci:
120 g putera
100 g oštrog brašna 
100 g glatkog brašna 
100 g oraha 

agda:
400 ml vode 
400 g šećera 
1 vrećica vanilin šećera 
limun

Za početak napravite agdu. U hladnu vodu stavite šećer i vanilin šećer i miješajte na jačoj vatri. Kad se šećeri istope i agda proključa, smanjite vatru, ubacite kriške limuna i kuhajte je oko pola sata. Ostavite je da se ohladi.

U tavi na laganoj vatri otopite puter, ali ga nemojte miješati, već povremeno protresite tavu. Kada se počne stvarati pjenica skinite tavu s vatre i kašikom poskidajte pjenu. Puter očišćen od pjene izlijte u veću tavu i ponovo ga zagrijte, pa dodajte glatko i oštro brašno.

Neprestano miješajte, pa kada se brašna povežu dodajte i mljevene orahe i nastavite miješati. Kada smjesa počne da tamni, polako dolijevajte agdu i miješajte. Čim halva upije tečnost, dodajte ponovo i miješajte. Kada halva popije svu agdu i počne se odvajati od tave, skinite je s vatre. Tefal tave su idealne za pripremu ovog tradicionalnog kolača.

Kašikom oblikujte kolačiće i slažite ih na ovalni tanjur. Po želji toplu halvu dodatno možete posuti mljevenim orasima ili šećerom u prahu.

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.