Tradicionalni kolači, poput rahvanije, imaju na stotine različitih recepata, ali Dr. Oetker vam donosi onaj u kojem je ova slastica najsočnija!
Sastojci:
5 jaja
12 kašika šećera
1 vrećica
Dr. Oetker vanilin šećer
sok 1 limuna
12 kašika ulja
12 kašika kiselog mlijeka
12 kašika glatkog brasna
12 kašika griza
1 vrećica
Dr. Oetker prašak za pecivo
Dr. Oetker Finesse – korica naranča
agda:
500 g šećera
1 vrećica
Dr. Oetker vanilin šećer
700 ml vode
1 limun
posip:
Dr. Oetker badem listići
Pjenasto izmiksajte jaja sa šećerom, vanilin šećerom i sokom limuna. U pjenasto umućenu smjesu postepeno dodajte ulje i kiselo mlijeko, te ih umiksajte. Brašno, griz, prašak za pecivo i koricu naranče pomiješajte u posebnoj zdjeli, pa ga lagano umiksajte u ostatak smjese.
Smjesu izlijte u tepsiju, ili kalup za torte, koji ste prethodno premazali puterom i blago posuli brašnom. Pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 10 minuta, pa potom smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite još oko pola sata.
Dok se kolač peče, pripremite agdu. U hladnu vodu umiješajte šećer i vanilin šećer, i miješajte na laganoj vatri. Kad se šećer istopi, dodajte limun koji ste isjekli na ploške i kuhajte agdu oko 10 minuta. Vruć kolač preliti vrućom agdom, a onda i badem listićima i ostaviti da se ohladi.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.