5.6.2019. 10:03
0
Voćna krem torta
Dok je sezona jagoda treba iskoristiti ovu divnu voćku maksimalno. Dr. Oetker ima sjajan recept za voćnu krem tortu koja je zaista nešto posebno.

Sastojci:

tijesto:
250 g brašna
60 g šećera
1 omot Dr. Oetker Vanilin šećer
125 g putera
1 jaje 

fil:
250 g šumskog voća (smrznutog)
2 omota Dr. Oetker Želatina mljevena
12 kašika hladne vode
750 g svježeg sira
250 g šećera
1 omot Dr. Oetker Vanilin šećer
sok od 2 limuna
1 omot Dr. Oetker Finesse korica naranče
500 g vrhnja za šlag
2 omota Dr. Oetker kremfixa

ukrašavanje:
150 g svježih jagoda
1 omot Dr Oetker preljeva za torte s okusom jagode

U većoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer, puter sobne temperature i jaje, pa mikserom (lopaticama) najprije na najmanjoj, a potom na najvećoj brzini izradite tijesto. 

Polovinu tijesta izvaljajte na dno kalupa za torte (Ø 26 cm) i postavite obruč kalupa za torte oko njega. Stavite u zagrijanu rernu na 200 C i pecite oko 18 minuta. Odvojite i skinite obruč kalupa za torte, pa biskvit dugim nožem odvojite od dna kalupa i ostavite da se hladi. Sa drugom polovinom tijesta uradite isto.

Zatim, napravite fil. Želatinu namočite u 12 kašika vode. Šumsko voće odmrznite na lagnoj vatri, pa ostaviti da se dobro ohladi. Sir izmiješajte sa šećerom, vanilin šećerom, limunovim sokom i Finesse aromom. Najprije 3 kašike od mase od sira izmiješajte sa želatinom, potom sve umiješajte u preostalu smjesu.

U vrhnje za šlag postpeno dodajte kremfix i istucite čvrsti šlag. Kad masa od sira počne želirati, umiješajte šlag.

Odvojite ¼ smjese, pa u nju umiješajte ohlađeno voće. 

Tortu slažite u kalupu kako bi ste na kraju imali fini oblik torte. Dakle, prvu koru stavite na dno kalupa, pa po njoj rasporedite i poravnajte pola smjese od sira. Zatim, po toj kremi rasporedite kremu sa voćem, a po njoj ostatak kreme od sira. Na vrh stavite drugu koru.

Zatim, pripremite preljev za tortu. U 250 ml vode umiješajte prašak iz vrećice i 2 kašike šećera i na laganoj vatri, neprestano miješajući, kuhajte dok ne proključa. Skinite s vatre i ostavite da se kratko ohladi. Dok se preljev hladi, po kori na vrhu poredajte očišćene jagode jednu uz drugu (vrhom okrenute prema gore), pa ih prelijte preljevom.

Tortu ostavite najmanje na 3 sata u frižider.


KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.


0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.