Lubenica jest jednako ljeto, pa je ova namirnica idealna za ljetno osvježenje poput karpuz pudinga.
Sastojci:
500 g lubenice
2 kašike gustina
50 g smeđeg šećera
1 grančica svježe mente
1 limun
1 naranča
20 g lješnjaka
Lubenicu očistite od košpica i narežite na kockice. Stavite je u blender i miksajte dok se ne pretvori u potpunosti u gusti sok. Odlične rezultate miksanja naš kuhar je napravio sa
Tefal blenderom. Dobiveni sok procijedite.
Od procijeđenog soka odvojite dvije kašike i pomiješajte ih sa gustinom. Ostatak soka izlijte u šerpu, dodajte smeđi šećer i svježu mentu. Lagano zagrijavajte.
Sa
Tefal citrusetom iscijedite sok iz limete i naranče, pa ga ulijte u šerpu i miješajte kako bi se sav šećer istopio. Kada sok proključa, smanjite vatru i lagano umiješajte u njega gustin. Ugasite vatru i nastavite miješati puding dok se ne počne zgušnjavati. Topao puding izlijte u zdjelice, pospite ga sitno nasjeckanim lješnjacima, stavite par listića mente i ostavite da se ohladi.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.