Malo drugačiji doručak ili brzinski ručak, a može biti i slasna užina. Eto takvi su uštipci od tikvica koji su još ukusniji ako ih pečete u rerni.
Sastojci:
500 g tikvica
120 g brašna
2 stabljike mladog luka
200 g feta sir
3 jaja
so
mješavina začina
biber
kopar
Tikvice dobro operite, pa ih izrendajte na krupnije. Posolite, dobro izmiješajte i ostavite sa strane.
U posebnoj zdjeli pomiješajte sitninije nasjeckan mladi luk sa kockicama feta sira, jajima koja ste prethodno pjenasto ulupali, te sa malo soli, bibera, mješavinom začina i koprom. Zatim, umiješajte i brašno, pa dodajte narendane tikvice koje je potrebno prethodno ocijediti.
Sve dobro izmiješajte, pa većom kašikom vadite smjesu i rasporedite je na pouljenu tepsiju u obliku uštipaka. Napravite razmak između uštipaka oko 1-2 cm kako se ne bi spojili. Pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata. Ovi povrtni uštipci dlično se slažu sa lukmirom ili kiselim mlijekom.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.