7.8.2019. 12:48
0
Jabukovac
Recepata za kolače od jabuka ima bezbroj, ali ako ste u potrazi za nečim posebnim, onda ne trebate dalje tražiti. Jabukovac je lagan i osvježavajući kolač, koji je kao stvoren za ljeto!
Sastojci:

krokant:
110 g šećera
100 g badema

tijesto:
500 g brašna
100 g putera
250 ml mlijeka
75 g šećera
1 instant kvasac
1 prstohvat soli
1 jaje
1 kašičica arome vanilije

nadjev:
1 kg jabuka
60 g šećera
250 ml vrhnja za šlag
250 ml mlijeka
1 vrećica pudinga od vanilije
aroma gorkog badema

Najprije napravite krokant koji će vašem kolaču dati hrskavost i poseban aromatičan okus. Dakle, u šerpi istopite šećer, ali bez previše miješanja. Kada se šećer istopi i promijeni boju, odnosno potamni, dodajte bademe. Možete koristiti badem listiće, ili da sami blanširate bademe. Kada dodate bademe, sve lagano izmiješajte pa skinite s vatre. Krokant, potom, izlijte na alu foliju ili na papir za pečenje i ostavite da se hladi.

Zatim, pripremite tijesto. U većoj zdjeli pomiješajte 350 g brašna sa instatn kvascem, šećerom i malo soli. Dodajte jaje, rastopljen puter, mlijeko i aromu vanilije, pa miješajte drvenom kašikom dok se smjesa ne sjedini. Potom, postepeno dodajite ostatak brašna i umijesite glatko tijesto.

Nakon toga, tijesto razvaljajte u oblik tepsije u kojoj ćete peći kolač. Tijesto ispritiščite prstima kako bi se što bolje primilo za dno. Ostavite ga sa strane, pa napravite kremu.

U većoj šerpi zagrijte mlijeko, vrhnje za šlag i šećer i miješajte kako bi se šećer istopio. U posebnoj zdjelici pomiješajte prašak za puding sa malo mlijeka i aromom badema, pa kad mlijeko proključa, smanjite vatru i lagano umiješajte puding. Neprestano miješajte, pa kad se krema počne zgušnjavati skinite s vatre i izlijte je po tijestu.

Jabuke ogulite i izrežite na kriške, pa ih fino rasporedite po kremi. Ohlađeni krokant u grubo sameljite, ili ga izlomite rukama, pa ga pospite po kolaču.

Sve stavite u zagrijanu rernu na 180 stepeni i pecite oko pola sata. Kolač ostavite da se dobro ohladi, pa ga poslužite uz ledenu kafu. Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.