Želite li iznenaditi nekoga posebnog s nečim posebnim? Ovo maštovito jelo je spoj zavodljivih mirisa i okusa koje će impresionirati sviju!
Sastojci:
pire:
4 krompira
100 ml mlijeka
20 g putera
so
biber
podloga:
2 patlidžana
so
maslinovo ulje
nadjev:
400 g junetine
1 luk
1 crvena paprika
1 paradajz
so
biber
kumin
maslinovo ulje
dodatno:
100 g goude ili edamera
mljevena crvena paprika
Krompir isijecite na kockice, stavite u hladnu vodu, malo posolite i kuhajte dok ne postane u potpunosti mekan. Procijedite ga, pa dodajte puter, mlijeko so i biber, pa ga ispasirajte u gusti pire. Ostavite sa strane.
Patlidžane isijecite na kriške debljine oko 1 cm, pa ih blago posolite sa obje strane i ostavite 10 minuta da ispuste tekučinu. Nakon toga ih fino posušite, premažite maslinovim uljem, malo posolite i pržite u tavi oko 2-3 minute sa svake strane. I njih ostavite sa strane.
Na kraju pripremite i nadjev. Na maslinovom ulju prepržite sitno nasjeckan luk, pa kad malo omekša dodajte crvenu papriku isijeckanu na manje kocke. Nakon par minuta, dodajte kockice junećeg mesa, pa začinite s kuminom, solju i biberom. Kada meso porumeni i kada ispari sva tečnost dodajte paradajz koji ste također isijekli na kockice. Krčkajte sve oko pola sata, a po potrebi možete dodati malo vode, ali ne previše jer nadjev treba da je gust.
Potom, slijedi slaganje jela. Kriške patlidžana poslažite u tepsiju ili vatrostalnu zdjelu, pa po njima ravnomjerno rasporedite nadjev. Od pirea rukama oblikujte kapice, pa ih stavite preko nadjeva i lagano ih zagladite i poravanajte sa podlogom od patlidžana. Kapice, na kraju, pospite narendanom goudom, ili nekim drugim tvrdim žutim sirom, te sa malo mljevene crvene paprike. Stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 20 minuta.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.