19.8.2019. 11:10
0
Ražnjići Bliski istok
Zaboravite ražnjiće koje ste do sad probali! Ovi iziskuju malo više truda, ali već nakon prvog zalogaja njihova magija počinje djelovati.
Sastojci:
mesne kuglice:
500 g faširanog mesa
2 luka
2 češnja bijelog luka
1 jaje
1 kašičica mljevene crvene paprike
1 kriška starog hljeba
malo mlijeka
svježi peršun
so
biber
prezla

povrće:
1 luk
1/3 žute tikve
1 tikvica
150 g cherry paradajza
maslinovo ulje
biber
ruzmarin
so

Obično se na ražnjiće stavljaju komadi mesa ili piletine, ali ovaj recept nam otkriva mogućnost upotrebe faširanog mesa, što opet u konačnici ovom jelu daje poseban šmek.

Najprije štapiće za ražnjiće, ako su drveni, ubacite u vodu i ostavite da se dobro namoče. Krišku starog hljeba prelijte sa malo mlijeka i ostavite da upije svo mlijeko.

Zatim, napravite mesne kuglice. U faširano meso dodajte jaje, sitno nasjeckani luk i bijeli luk, svježi peršun, te biber, so i mljevenu papriku. Na kraju, u smjesu dodajte i natopljenu krišku hljeba, pa rukama umijesite sve sastojke. Od ove smjese napravite kuglice koje treba da su jednake veličine kako bi se ravnomjerno ispekle. Oblikovane kuglice uvaljajte u prezlu i ostavite sa strane.

Luk i tikvice izrežite također na jednake dijelove, a cherry paradajz možete ostaviti cijeli. Sve prelijte maslinovim ulje, začnite i dobro izmiješajte. Potom, pristupite pravljenju ražnjića. Za početak stavite komadić luka, pa meso, te tikvicu i paradajz i ponovite postupak dok ne popunite ražnjić.

Ugrijte dobro gril tavu, pa ražnjiće poredajte jedan uz drugi i pržite po 2-3 minute sa svake strane, odnosno dok meso i povrće lijepo ne porumene. Ražnjiće poslužite uz rižu i sezonsku salatu. Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.